Forskarmeny

Kärvsta, Stöde socken

Wikströms diversehandel i Kärvsta

I början av 1920-talet bildades Stöde Handels AB som fick en kooperativ prägel. Arbetarna bildade denna förening och ville då försöka konkurrera med de privata handlarna i Kärvsta by. Arbetarna vid Stöde Ångsåg var den drivande kraften för att få billigare matvaror. Markområde inköptes och ett affärshus uppfördes med ideella krafter. Initiativtagare och pådrivande var Nicke Johansson som var bosatt i Norromängarna.

Men man kom inte riktigt igång ty privathandlarna uppmanade grossisterna inte leverera varor till den nya butiken. Sortimentet blev då ganska begränsat när grossisterna följde privathandlarnas uppmaning. På dessa grunder kom den nybildade butiken inte i gång på allvar varför verksamheten upphörde omkring 1927/28.

Handelsbolaget upphörde och huset såldes till Wikströms i Viskan som här öppnade en filial i Kärvsta. Här pågick affärsverksamheten fram till år 1964 då affären upphörde och hela lagret såldes på auktion. En tid sedan butiken avvecklats fanns även en motorsågsverkstad i lokalerna innan byggnaden revs. I och med nedläggningen förlorade bygden en välsorterad affär med gott renomme bland kunderna. Wikströms affär i Viskan levde vidare. Byggnaden revs i slutet av 1960-talet och tomten blev sedermera plats för en korvkiosk och en bra och central bilparkeringsplats där de som pendlar till Sundsvall kan ställa sin bil över en dag.


Mjölkaffären i Kärvsta
I Kärvsta fanns i mitten av 1940-talet en mjölkaffär som Mjölkcentralen i Sundsvall ägde. Den var inrymd i en liten kiosk intill Wikströms affär. Helga Elvén arbetade där och även en tid sedan butiken flyttats till Olov Stödemans fastighet vid ”Rodlings gatan.” Kiosken vid Wikströms övertogs av Agda Bergström som drev blomsteraffär där några år.

Mejeriet i Kärvsta
I närheten, bakom Wikströms och Pålsgården, låg Mejeriet som drevs av en smålänning som hette Borgström. Handlingar visar att verksamheten var igång några år i slutet av 1910-talet. Det var ett 20- tal bönder som levererade sin mjölk till Kärvsta. Bland dem som fraktade mjölkkrukorna dit kan nämnas Karl Ulén från Usland som år 1908 lämnade in 6.298 liter. Betalningen var då elva öre per liter. Från Rodlings ladugård var vägen inte så lång till mejeriet, de levererade samma år 8.469 liter.
Ersättningen från firman ”Borgström från Offerdals Mejeri filial i Sundsvall” som tog emot mjölken från Stöde var då fem öre liter för skummjölken, tolv öre per liter sötmjölk och femtio öre litern för grädden.

 

Nånstans här, snett bakom Pålsgården, låg mejeribyggnaden.


Stöde Konsum

Det misslyckade försöket med att driva Stöde Handels AB till trots, gav sågverksarbetarna inte upp tanken på en egen affär. Efter några år gjorde man ett nytt försök, en tomt i Kärvsta belägen mellan Emanuel Åströms gård och bagare Sundbergs fastighet, köptes in och där byggdes ett varumagasin mellan bygatan och SJ-banvallen. Här öppnade man affären medan själva affärshuset uppfördes. År 1929 var affären klar och verksamheten sattes igång på allvar. Den första föreståndaren hette Georg George.

Även nu försökte de övriga affärsinnehavarna att hindra etableringen. Denna gång utan att lyckas.

Affären gick stadigt framåt och Konsum i Kärvsta var ett faktum. Efter en tid blev det fler konsumbutiker i byarna. Åren gick och Stöde befolkning var inte så långt ifrån 6000 innevånare innan befolkningsminskningen började och sjönk så småningom till 3500 personer. Kundunderlaget minskade förstås och gjorde det svårt för handlarna.

Flera butiker slog igen och samma öde drabbade Kärvstaaffären 1985, Konsum i Fanbyn gick samma öde till mötes den 15 november 1993.

 

Kooperativa (Konsum) i Kärvsta

Kortet är en interiör från Konsumbutiken i Kärvsta på 1930 - 1940 talen. Av bilden att döma så fanns det ett sortiment som till viss del täckte dåtida behov. Till höger hade man tyger, till vänster intill ser man garner. Vidare så ser i man i hyllan på långsidan skor, tröjor och längst upp mössor. Till vänster om vågen fanns då livsmedelsavdelningen med en stor kyldisk.



Bankhuset

John Norin byggde detta hus där han hade café – och pensionatsrörelse i slutet av 1930-talet.
Järnvägspensionatet var benämningen på huset fram till det att fastigheten såldes till Sundsvalls Enskilda Bank och Norin flyttade från orten. Banken hade dessförinnan, sedan dess begynnelse i Stöde, varit hyresgäst hos Österlund i den östra gården. Föreståndare för banken vid denna tid var fröken Noréus. Norin hade tidigare en tid varit innehavare av ett kafe "Lutande fiket".
När ”Lutande fiket” låg i vägen för det nya vägsystemet revs det. Då byggde Norin ovan-nämnda hus. Kafé i bottenvåningen och en lägenhet på övre våningen. När banken köpte huset bodde kamreren Hildur Noréus i lägenheten. Härifrån flyttade Sundsvalls-banken till ny lokal i anslutning till Ytterströms affär.

F.d. bankhuset såldes sedermera till Br Lundgren och är ombyggt till enbart bostadshus med fyra lägenheter.

LUTANDEKNUTEN / Lutande fiket

I denna lokal, som i folkmun kallades ”Lutande fiket”, hade Hanna Lilo kafé med namnet REX. Hon kan ha varit den som först bedrev kaférörelse i denna byggnad. Här kördes också film så man kan säga att Stödes första biograf låg här.

Under den senare delen av 1920-talet och fram till år 1934 ägdes kaférörelsen av fröken Fjellström. Hon upphörde med rörelsen i samband med att Hullsjövägen var färdigbyggd och dess arbetare skingrades.

Så kom byggnaden att bli droskstation då ett par taxiägare hade sin bas här. Det blev dock gnissel i samarbetet och stationen upphörde. Den siste innehavaren av ”Lutande knuten” var Holger Sjölander som hade både kafé – och taxirörelse igång. Byggnaden låg mitt emot Stöde Järnvägsstation. ”Lutande fiket” revs och på den platsen öppnade Gotthard Eriksson en korvkiosk år 1964 som han drev några år.

Sjölens, Kärvsta 4:15.

Huset står i Kärvsta by, nu intill Stöde Närköp. ( f d Posthuset)
Vem som byggde gården år 1923 är inte känt. Per Axelsson fick lagfart på gården år 1937.
Albin Abrahamsson förvärvade ganska tidigt fastigheten och flyttade dit
tillsammans med sin syster Sara som under många år var föreståndare för telefonväxeln i Stöde.
Ägare mellan åren 1942 - 1953 var syskonen Albin o Sara Abramsson. Albin Abrahamssons drev där sin skoaffär tills han med ålders rätt överlät butiken till Nils Welander, son till J A Welander.
Skoaffären flyttades senare till Olle Stödemans affärs- och bostadshus vid den s.k. Rodlings backen där Stöde sockens Försäkringsbolag nu finns.
Efter det att Welander flyttat ut sin affär byggde man om huset till två bostadslägenheter.
Efter syskonen Abrahamssons död övertogs fastigheten av lantbrevbärare Nils Sjölén med fru Ingrid. Huset ägs nu (år 2000) av Br Lundgrens fastigheter.

Karl Sjöstedts kiosk, Kärvsta

Karl Sjöstedt hade en kiosk med ”Gulf oljor och Bensin”, som startade på 1930-talet. Carl och hans systrar Ulla och Elin skötte kioskrörelsen. Förmodligen var det ”Kalles” bror Conrad som hade uppfört och ägde det lilla huset vid Kärvstabäcken.
Med ålderns rätt överlät Kalle Sjöstedt i början av 1950 kiosken till Petter Velin från Fanbyn, som dock efter några år sålde till Enoc Åsberg.
Enoc Åsberg drev rörelsen från år 1954 till 1974. Som erkänsla för 20-årigt arbete som återförsäljare för Gulf fick han ta emot en utmärkelse från bolaget.
Efter Åsberg blev Bror Nilsson innehavare av f d Sjöstedts fram till i början av 1980-talet. Då övertogs verksamheten av Alf Sperring. Under dennes tid drog bensinbolaget in försäljningen vid kiosken, trots starka protester från kunderna.
År 1986 övertog Sören Bergström kioskrörelsen och drev den fram till år 1993 då det blev en ny ägare och nytt firmanamn, Stöde Närköp med Björn Sperring som innehavare.
Slutet på kioskepoken, som Sjöstedt startade en gång, skedde år 1997 då Björn Sperring flyttade Närköp till SJs Stationshus.
En tid efter Närköps avflyttning drev Arild Vesterlund en mindre rörelse i lokalen under något år bl a med försäljning av hundfoder.

Berättelsen om Nygården i Kärvsta by

För länge sedan så berättade någon av mina arbetskamrater, jag tror att det var Tora Lidén, att sluttningen ovanför vår villa på fastigheten Kärvsta 8:3 skulle ha kallats Svedins parken. Området Kärvsta 8 tillhörde ursprungligen Kärvsta nummer 2. Fastigheten Kärvsta nr 2 omfattade stort skogskifte norr om byn, åkermark norr om bebyggelsen på den s.k. Myran samt en bostadsyta från Myran söderut ända till ner till Ljungans vatten. I stort sett så var fastigheten avgränsad mot Gradins marker i öster samt mot Pålsgårdens marker i väster
I sluttningen från bostadsområdet ner mot vattnet sköttes backen som ett parkområde.

Och där satt enligt utsago, ägaren och bonden Lars Svedin och förhoppningsvis njöt av björkarnas sus. Sittplatsen var dock av hårdaste material, en huggen sten med sittplats och med ryggstöd. Här satt han, bonden Lars Svedin, och memorerade, kanske vilket namn han skulle ge alla sina barn som kom ganska tätt. För att understryka platsens betydelse lät bonden Lars även hugga in årtal och sitt namn. På stenens framsida läser man ”1905 – LS”

Lars Svedin var född år 1848 inom Kärvsta by. Han blev måg år 1873 hos kyrkvärden Abraham Persson och hans hustru Sara Kajsa Jönsdotter, alla boende på hemmanet Kärvsta 2:25. Lars var då alltså 26 år när han gifte sig med äldsta dottern på gården Lisa Matilda (Abrahamsdotter). I äktenskapet föddes sex barn under åren 1875 – 1887. Då avlider hustrun Lisa och efter lämnar sex barn i åldern från 1 år till 12 år.

Vad gör Lars Svedin bliven änkeman och sex barn. Det förtäljer inte historien, men den gode Lars gifter om sig år 1892 med den nära boende Anna Brita Åström. Hon var sedan år 1885 änka efter handlanden Erik Åström d y. Under dessa år bygger Lars Svedin
upp en stor mangårdsbyggnad, en byggnad som låg cirka 50 meter söder om Nygården med en tjusig utsikt över Stödesjön. Hans nya fru ville emellertid inte flytta till den nya bostaden utan hon väljer att bo kvar i sitt hus som f d maken Erik Åström byggde tidigare, senare ägt av hennes son Emanuel Åström.

Lars hyr då ut sitt nya bostadshus, säljer sitt stora hemman Kärvsta 2:25 och köper en mindre fastighet som ligger intill (Sedermera Widmarks). Lars och Anna får en dotter år 1893, som får namnet Sonja Adina, senare gift Österlund.

I Lars Svedins första gifte föddes dottern Frida år 1874. Hon utbildade sig till examinerad sjuksköterska och öppnade ett konvalescent och vilohem – Fridhem – beläget uppe i Kärvsta-backarna ovanför Mosvängen. Anläggningen byggdes upp år 1911.

Ullas Kaffe
Kafé och rum för resande.

Detta är den västligaste gården efter ”gatan”. På 1960-talet byggdes gården om varvid huvudingången, då belägen mot allmänna vägen, flyttades till den motsatta sidan mot söder. Ingången på den västra gaveln revs.

Svedins Kafé innehades en tid av Ulla Svedin. Senare drevs rörelsen av Anna och Nisse Näslund, Ester Jonsson samt Vera Andersson som var den sista innehavaren. Göte Persson och Vera Andersson ägde huset.

Gården ägs idag av Tommy och Anna-Märta Jonsson.


Till böjan av sidan

Startsidan