Åter till Forskarmenyn

Bygdeforskaren
E. A. GRANBERG

Bygdeforskare efterlämnade papper med viktig Stöde – krönika.

Ovärderliga kulturdokument från Stöde socken som samlats sedan början av 20-talet av dåvarande folkskolläraren klockaren, kantorn och trädgårdsaposteln E.A. Granberg kommer i dagarna att överlämnas till Stöde kommunbibliotek av kyrkoherden Georg Granberg, en son till forskaren. Samlingarna finns just nu hos den kände hembygdsmannen, lantbrukaren Jonas Källström på Baggnäsgården.

Det är massor med handlingar som avspeglar Stödebygdens kultur genom sekler som E.A. Granberg under sina resor ute i byarna samlat in och tecknat upp. Med sin tydliga och fina piktur har han tagit upp vad han lyssnat till från länge sedan avlidna personer. I pressen offentliggjorde han många artiklar om gamla släktgårdar och gamla stödesläkter, som träder emot en när man bläddrar i de digra folianterna. Forskaren och författaren själv har angett temat i sitt arbete ”Stöde sockens krönika en utökning av Magnus Nordenströms beskrivning av Stöde socken från 1760-talet.”

Här har E.A. Granberg bl a tecknat av gamla husförhörsprotokoll där prästerna har sina egna tecken för sina församlingsbor: läser svagt, läser någorlunda, läser försvarligt, läser med färdighet. Har svagt begrepp, någorlunda begrepp, försvarligt begrepp, gott begrepp. Allt efter Gustaf Vasas ”registration” som det anges.

Kända bondesläkter
I liggarna från de gamla släktgårdar som Granberg inventerat och forskat i möter man än idag idel kända bondesläkter. Ingemar Jonsgården i Källsta, Jöns Mattssläkten i Hjältan, Gammel-gästgivargården i Källsta, Nisch-släkten i Ökne, Grafströms släktgård i Gräfte, Svenssläkten i Lo, Thomassläkten i Nedansjö (Petter Bergström) Mårten Jons-släkten i Usland. Ja det är bara ett axplock i de digra luntorna.

Sedan har författaren ägnat stort utrymme åt de gamla finnbyarna Stöde. Vi hann titta igenom gamla sägner, som numera inte finns att återberätta. Vad sägs om Pål Andersson och Isak Larsson, som var väldiga jägare. Tror de var från Saxen. Den senare hade lagt ner inte mindre än 77 björnar.

Med sina forskningar avsåg författaren att utarbeta en bok ”Stöde sockens krönika” som skulle bli en komplettering och fortsättning av Magnus Nordenströms beskrivning av Stöde socken från 1760-talet. Men så långt hann den trägne forskaren inte. Men hans efterlämnade papper är grundliga och välskrivna och kommer säkerligen att bli en givande källa för forskar som ger sig tid att slå sig ner på Stöde kommunbibliotek.

/Aje Morelius vid Sundsvalls Tidning